AraştırmaKapakTeknodrom

FACEBOOK’TA GİZLİLİK

4 Mins read

Tüm dünyada olduğu gibi Facebook, Türkler için de vaz geçilmez oldu, Türkiye Facebook kullanımında Amerika, Birleşik Krallık ve Kanada’dan sonra dördüncü sırada. Bu durum övünülecek bir başarı olmasa da internet ve teknolojinin yaygınlığı ve kullanımı açısından küçümsenmemesi gereken bir sıra.

İnternetin yeni pazarlama aracı olarak görülen sosyal paylaşım ve arkadaşlık siteleri günden güne artarken Facebook, ilk olma avantajını iyi kullanamayan MySpace’e 70 milyon kullanıcılık fark atarak bu kategoride lider durumda. Tabii Facebook’un bu başarısı da gözden kaçmıyor.

2007 yılında Microsoft, Facebook hisselerinin %1,6’sını 240 milyon dolara satın alarak Facebook yönetiminde söz sahibi olurken gelirlerinden de pay alma şansını kazandı. Geçen ay ise Rus şirketi Digital Sky Technology’s (DST) Facebook’un yüzde 1,96’lık oranındaki imtiyazlı hisselerine sahip oldu.

Facebook alternatifleri ve rakipleri arasından sıyrılıp 200 milyon kullanıcıya ulaştı. Ortalama olarak her kullanıcının listesinde 120 kişi bulunuyor, günde 5 milyar dakika zaman harcayan 100 milyonu aşkın kullanıcı, Facebook’a sadece bir ayda yaklaşık 90 milyon fotoğraf, 10 milyonun üstünde video ekliyor. Bir taraftan bu kadar yoğun ziyaretçi ve görsel trafiği olan Facebook diğer taraftan asıl işleri, flickr gibi fotoğraf paylaşmak olan ya da youtube gibi video paylaşmak olan sitelerin gündemdeki konusu kişisel görselleri paylaşmanın teşhircilik mi yoksa özel hayatın genelleştirilmesi mi olduğu?

“Kurt kuzuyla bir gezerdi- fikir başka başka olmasaydı !” -Aşık Veysel

Özellikle sıcaklıkların arttığı bu günlerde, plajlar, sahil kenarları, su parklarında geçen zamanı ölümsüzleştirme adına çekilen fotoğraflar ve kayda alınan videolarda bir artış var ve bunlar bilgisayarların sabit diskinde ya da taşınabilir cihazlarda saklanmak yerine sosyal içerik paylaşım siteleri arasında yer alan daha çok fotoğraf paylaşımı için tercih edilen flickr, picassa vb. siteler ve youtube, vimeo gibi video siteler tercih edilmekte ama Facebook üzerinden paylaşılan görsel ögeler diğer paylaşım alanlarındaki verilere göre daha ön planda. Fotoğraf ve videoların etiklenmesi (tagging) ve yorum yapılması ön planda olma durumunu biraz daha gözünün içine sokulması durumuna dönüştürüyor düşüncesi Facebook’un Mayıs ayında bizlere sunduğu yeni tasarımla arttı.

Facebook’ta en az flickr ve youtube kadar fotoğraf ve video eklemek amacıyla açılmış siteler kadar görsel alışverişi olmakta, Facebook’un bu kadar tutulmasının nedenleri arasında görsel alışverişi ve bu görsellerin kişinin arkadaşlarıyla rahatlıkla paylaşılması, etiklemesi ve yorum yapabilmesi de yer almaktadır.

Peki Görselleri Sadece arkadaşlarımızla mı paylaşıyoruz?..

Facebook’un Nisan 2009’da anasayfasını yeniledikten sonra en çok konuşulan konu ve sorulan soru “Herkesin ne yaptığını neleri sevdiğini bilmek mi zorundayım ?” oldu.

Resim 1: Anasayfada besleyici ekranda etkinliklerini görmek istemediğiniz arkadaşlarınızın bilgilerini gizleyebilirsiniz.

Facebook’a üye olduğunuz zaman önceden ayarlanmış (default) olarak gelen gizlilik seçenekleri mevcut. Karşı taraf bilgilerini gizlemek istemediği sürece kendisinin ne yaptığını ve neleri sevdiğini bilmek durumunda kalıyorsunuz ama zorunda değilsiniz. Eğer arkadaşınız sürekli bir şeyler ekliyor, bir şeylere yorum ekliyorsa kendisinin paylaşımlarını görmezden gelebilirsiniz!.. (Resim 1)

Resim 2: Gerçekleştirdiğiniz eylemleri paylaşabilir ya da gizliyebilirsiniz.

Ama asıl sorulması gereken konu sizin Facebook üzerinde yaptıklarınızın görülüp görülmemesi ise, Facebook bunun içinde sizlere gizlilik yetkilerini değiştirme fırsatı sunuyor.

Gizlilik ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmadığınız takdirde sizin listenizde yer alan arkadaşlarınız sizinle ilgili bir işlem yaptığında; resminizi etiketlediğinde veya yorum yaptığında, kişisel iletinizi  ve paylaşımlarınızı beğendiğinde (like) veya yorumlandığında sizler arkadaşınızın arkadaşı tarafından görünür hale geliyorsunuz.

Sizin özel kalmasını isteyebileceğiniz bilgilerin ve görsellerin ifşa edilmesinin önüne geçmek, görselleri siz eklemediğiniz takdirde çok zor. Ancak sizler kendi eklediğiniz görselleri ve bilgileri istediğiniz kişilerle, kendilerine verdiğiniz yetkiler çerçevesinde sınırlayabilirsiniz.

Resim 2’deki gibi bir seçim yaparsanız; ilişki durumunuzu değiştirdiğinizde, bir fotoğrafa veya albüme yorum yaptığınızda veya bunlardan birini beğendiğinizde yahut bir arkadaş eklediğinizde sizin kendi duvarınızda ve yakınlarınızın anasayfalarının besleyicilerinde görülecektir.

Resim 3’de de görüldüğü gibi profilinizde yer alan bilgilerin hangi grup, ağlar ve kişiler tarafından görülebileceğini rahatlıkla ayarlayabiliyorsunuz. Arkadaş listesinde yer alsa bile kişiler bilgilerinizi sizin belirleyeceğiniz sınırlar çerçevesinde görebilecekler. Yine aynı resimde yer alan “Fotoğraf Albümünün Gizlilik Ayarlarını Düzenle” bağlantısını tıklayarak önceden eklemiş olduğunuz albüm ve fotoğrafları  Resim 4’deki gibi de kimlerin tarafından görülüp görülemeyeceğine karar verebilirsiniz.

Yeni eklemek üzere olduğunuz fotoğraflar için de albümdeki fotoğrafların kimler tarafından görünebileceğini albüm oluştururken de ayarlayabilirsiniz.

 

 

Resim 3: profilinizde yer alan bilgilerin hangi grup, ağlar ve kişiler tarafından görünebileceğini rahatlıkla ayarlayabiliyorsunuz.

 

Resim 4: Albümünüzdeki fotoğraflarınızın kimler tarafından görülebileceğini ayarlayabilirsiniz.

Neden Gizlilik Bu Kadar Önemli?

Belirli kurallar çerçevesinde Facebook sizi özgürlük bırakır, istediğiniz her türlü görseli ya da bilgiyi ekleyebilirsiniz. Sizinle ilgili bilgileri görmek istemeyen kullanıcılar yukarda belirttiğimiz gibi sizlerden gelen haberleri görmezden gelebilir. Ancak son zamanlarda çok fazla görselin paylaşılmasıyla gizlilik ayarlarının atlanması ya da bilerek yapılmaması, yaz döneminde ifşa edilen görsellerin art niyetli kullanımına yol açabilir. İyi niyetli bilgi ve görsel paylaşımlarınız ileride sizlere karşı kullanılabilir ya da sizden izinsiz bilgileriniz üzerinden maddi kazanç sağlanabilir.

Facebook’ta yeni hesap açtığınızda bilgilerinizin ve paylaştığınız görsellerin büyük bir bölümünü arkadaşlarınızla ve sizinle ilişki halindeki bir arkadaşınızın sizin görsellerinize yorum yaptığı ya da sizin eklediğiniz görselde herhangi birini ya da herhangi birinin eklediği bir görselde sizi etiketlediği andan itibaren, arkadaşınızın arkadaşı sizin arkadaşınızmışçasına büyük bir ihtimalle sizin tanımadığınız kimselerle paylaşmak istemediğiniz bilgilleri, özellikle görseller, görüyor oluyor.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: